Hukukçulardan gasp kararına tepki: Hiç kimsenin hukuki güvenliği yok!

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının alınmasına tepki gösteren avukatı Mahsuni Karaman, "hukuk ortadan kalkmıştır. Ne seçmenin ne de seçilmişin hukuki güvenliği yok" dedi.

Amed Barosu ve Abdullah Zeydan'ın avukatları Amed Barosu Adli Yardım binasında Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının alınmasına karşı açıklama yaptı. Toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi üyeleri, Amed Barosu başkanı Nahit Eren ile Abdullah Zeydan'ın avukatları katıldı.
Amed Baro Başkanı Nahit Eren, son iki yerel seçimde seçmen iradesinin gasp edildiğini hatırlattı. Eren, “Bu açıkça yargı eliyle demokrasiye müdahale girişimidir” dedi.
Eren, şunları belirtti:
"Van İl Seçim Kurulu’na çağrıda bulunuyoruz; Diyarbakır 5’inci Ağır Mahkemesi’nin almış olduğu bu karar hukuksuz bir karardır, usul kuralları çiğnenerek, alınan bir karardır."

'HUKUKU ORTADAN KALDIRDILAR, BU ÇOK NET'

Zeydan’ın avukatı Mahsuni Karaman, “Türkiye’de hukuk ortadan kalkmıştır, bu net” dedi. Bu kararla Türkiye’de ne seçmenin ne de seçilmişin hukuki güvenliği olmadığını ifade eden Karaman, “Türkiye’de hukuk belirsiz ve öngörülebilir olmaktan çıkmıştır. Ne kazanılmış haklara, ne kesinleşmiş hukuk kaidelerine, kurallarına uyulmamaktadır. Kesinleşmiş gibi görünen her türlü kural, kaide ve karar istenildiği zaman siyasetin müdahalesiyle değiştirilebiliyor, kaldırabiliyor” diye belirtti.
Karaman, Zeydan ile ilgili verilen kararın hukuki sürecini anlattı.
Karaman, "Bu sadece Sayın Zeydan’la ilgili bir durum değil. Bunun da sistematik, önceden planlanmış, il, ilçe belediye ya da belediye meclis üyelerine ilişkin de bu tarz bir komplonun yapılabileceğini, siyaset eliyle hukuksal saldırıların yapılabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde yapılan itirazlardan bütün bunlar anlaşılır” dedi.  
“Cumhuriyet tarihinde bu bir ilktir, ilk kez bir mahkeme temyiz kanun yoluna tabi bir kararını bizzat bir savcılığın başvuru üzerine kaldırıyor” diyen Karaman, şunları söyledi: “Gerçekten tehlikeli bir şey oynanıyor. Kayyumlarla yaptınız, seçim günü taşıma seçmenle yaptınız ama hiç değilse bu kadarını da yapmayın artık!"